Tuesday, October 23, 2007

Ekstremni sportoviiiii


Ovaj post je namenjen svim zaljubljenicima u ekstremne sportove!
http://www.youtube.com/watch?v=W4WfIIO_uLg

PADOBRANSTVO

Nebesko plavetnilo oduvek je privlačilo čoveka i njegovu maštu. Poput svladavanja morskih dubina, kada je čovek razvio ronilački sport, tako je bilo i tokom osvajanja nebeskog prostora. Opirući se opasnostima i strahu koji nastaje pri pogledu na zemljinu površinu s velike visine čovek je u tom prostoru pronašao igru punu rizika i izazova.

Prvi Jugosloven koji je skočio na tlu Jugoslavije je potporučnik izviđač-letač Dragutin Dolanski, i to 2. septembra 1926. godine na aerodrumu Novi Sad. Skok je izveden padobranom tipa "Blanquier" sa visine od 650 metara iz aviona tipa "Anrio".

Postoji nekoliko vrsta skokova:

Freeflying je sposobnost da se u toku leta tijelo postavi u bilo koji položaj, da se upravlja tijelom u bilo kojem pravcu, bilo kojom brzinom i u bilo kojem vremenu. Ovo uključuje sljedeće položaje: strmoglav (glava prema zemlji, noge prema nebu), sjedenje, stajanje, na leđima, na stomaku... Freeflying uključuje mnogo različitih položaja u padu, kao i raspon brzina od 180 do 350 km/h (u specijalnim skokovima i do 600 km/h). Zbog većih brzina slobodnog pada, razlaz padobranaca iz formacije se odvija na visinama oko 1200 metara.

BASE jump je najekstremnija padobranska disciplina. BASE je akronim od početnih slova reči koje označavaju mesta sa kojih se skače - Building (zgrada), Antenna (antenski toranj), Span (most ili nadvožnjak) i Earth (stena ili druge uzvišice u prirodi). Kod Base jump-a, skoka sa stabilne platforme, početna vazdušna brzina je nulta, pa je i brzina skakača manja nego kod padobranskog skoka iz aviona.

Enopi relativ (kako se izgovara na našem jeziku, skraćeno - CRW) - padobranci nakon otvaranja padobrana manevrišu kupolama padobrana tako da prave određene formacije u vazduhu. Najosnovniji manevar u CRW-u je kačenje dve kupole padobrana jedne ispod druge.

Formation Skydiving - Često se naziva "letenje na stomaku" zbog činjenice da je zemlja uvijek ispod, a nebo iznad padobranca. Međutim relativ je mnogo više od toga i ima prilično dugu istoriju.

To je zapravo socijalni događaj na nebu - padobranci se drže za ruke ili noge istovremeno i pokušavaju da telima naprave formacije raznih veličina i oblika. Svetski rekord je formacija koju čini 400 padobranaca.

Para-ski takmičenje se sastoji od veleslaloma i preciznog sletanja padobranom. Staze za veleslalom su dugačke otprilike 1000 metara, sa prosekom prelaženja staze za minutu i 30-35 kapija. Voze se dve trke. Svaki takmičar izvodi šest skokova padobranom po FAI pravilniku. Skače se sa visine od 1000 metara. Meta je postavljena na nizbrdici, a ima centar veličine 5 cm. Ukupan plasman pojedinaca i ekipa se određuje kombinacijom rezultata skijanja i rezultata dobijenih skokovima.

Skysurfing je timska padobranska disciplina, kod koje se ekipa sastoji od padobranca-takmičara i padobranca-snimatelja. Skysurfer leti na specijalnoj dasci izvodeći razne manevre propadanja, okretanja itd. Kamerman snima skysurfera pomoću kamere montirane na kacigi i doprinosi opštoj oceni svojim radom kamerom. Ovako ukupan rezultat zavisi i od atletskih i od padobranskih sposobnosti skysurfera, kao i od sposobnosti kamermana. Svaki skok je vremenski ograničen na otprilike minut.

Skok na cilj je disciplina kod koje padobranac ili grupa padobranaca skače sa visine od 1000 – 1200 metara i vozi padobran do preciznog prizemljenja na metu. Cilj je pogoditi nogom što bliže centru mete. Meta ima prečnik 32 cm, a centar je veličine 3 cm i naziva se "nula". Boduje se odstojanje padobranca od centra u centimetrima (ako se nalazi na 4 cm od centra padobranac ima 4 negativna boda) i bodovi pojedinačnih skokova se sabiraju. Rezultat se meri elektronskim putem. U skoku na cilj i male promene u vetru i drugim vremenskim uslovima, ako nisu detektovane od strane padobranca, dovode do loših skokova.

No comments: